Леа Иванова - Примата на суинга

  [BG]   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(233)
Начало
От тук, от там - новости и не чак толкова нови новости
Биография
Дискография
Филмография
Статии, интервюта, мемоари
Фото Галерия
Музика
Видео материали
ФОРУМ


Гласувайте за сайта! Връзки За контакти

Статии, интервюта, мемоари / Златна Фамилия

Златна Фамилия
20.02.07 18:12

Автор:Венелин Митев
Това не е цялата статия, а само извадката отнасяща се до Леа и Еди. Цялата статия можете да намерите на: http://www.bulpress.net/index.php?p=view&r%5Bid%5D=3005

....

Братът на Вили - Еди Казасян, също бе музикант от висока класа. А като човек беше още по-отворен и по-голям бохема. Пък и нима можеше да бъде другояче, щом до последно великата Леа Иванова бе влюбена в него?
Срещата между кралицата на суинга и далеч по-младия от нея начинаещ музикант е случайна и... съдбовна. Запознава ги на "стъргалото" друга грандама на тогавашна София - Нора Нова. Пламва любов от пръв поглед, която продължава десетилетия и е белязана не само от триумфални турнета по света, но и от много драматични моменти. Заради безумната си обич към Еди Леа отхвърля ухажванията на Ив Монтан, Гойко Митич и други световни звезди. Това обаче не пречи на Еди непрекъснато да й изневерява.

Водил си любовниците вкъщи и тя безумно страдала. Но до последно казвала: "Еди е бижуто на моя живот. И комфортът на моя диван - да си седи и да си чете вестник. Изведох го в чужбина, дадох му бъдеще и ще го обичам до края!" Въпреки това изневерите му я съсипват. Получава удар, после втори, разболя се от рак и си замина само на 63 години.
Началото на края на тяхната връзка започва, когато на хоризонта се появява Зоя. Варненката, която се подвизава в родния си град като манекенка и е известна с прозвището Зоя Визона, заради това, че богати "другари" й купуват скъпи дрехи, пристига в столицата, за да я покори. Движи се в компанията на заможни араби, но мечтата й е да се добере до някоя известна личност, която да я въведе във висшето общество. Тази личност се оказва Еди Казасян.
Когато Леа научава, че Зоя е бременна от мъжа й, му вдига безумен скандал и го предупреждава, че каквото и да е направил, изобщо да не си мисли за дете, разтрогване на брака и продължаване на връзката. Зойчето Визона обаче успява да се пребори с нея, ражда бебето, кръщава го на Еди и поставя любовника си пред свършен факт. После забременява за втори път от Казасян и двамата заживяват заедно. Колкото и да не е за вярване, живеят в таванското помещение над апартамента на Леа на ул. "Неофит Рилски".
Въпреки това Еди е почти единственият човек, който бди над Леа в последните й дни в болницата. Малко преди да си отиде, кралицата на суинга казала:
"Искам да ме погребат в розово."
За чест на Еди той изпълнил последното й желание.
Самият Еди си отиде от този свят преди две години на 73-годишна възраст, покосен от инсулт.

Венелин МИТЕВВЕЛИКИТЕ ЗА ВЕЛИКИТЕ

Вили Казасян: "Не ми допада стилът на Лили Иванова, но я уважавам. Имаше много по-добри певци от Емил Димитров, но публиката го издигна в култ."

Еди Казасян: "Лили Иванова беше враг №1 на Леа. Но не защото завиждаше на славата й. Истинската причина беше, че възприемаше Леа като... интимна съперница. В края на 60-те години Лили се влюби безумно в мен и започна да ме преследва. Всеки ден ме бомбардираше с любовни послания. В тях неизменно се кълнеше, че обичта й към мен е "чиста като Рилските езера". По едно време обаче търпението й се изчерпи и ме разлюби."

Пак Еди: "Според Държавна сигурност жена ми била проститутка. Поредната забрана на властите да пее й докарва инфаркт на 33-годишна възраст."

Леа Иванова: "Всичко приемам, ние сме модерни хора, но не мога да простя на Еди, че ме прави за смях пред цяла София."

Стоянка Мутафова: "Леа можеше да има всеки мъж, но тя не беше флиртаджийка. Тя беше дълбок човек и вярваше в истинската любов."

Симеон Сакскобургготски след концерт на Леа и Еди в Хайделберг: "Изключително много ми харесахте, виках ви на "бис". Като малък и аз мечтаех да се занимавам с музика, по-точно да бъда тромбонист."

Нора Нова: "След смъртта на Леа Зоя Казасян носеше нейните дрехи. Защото Леа беше жена с изключителен вкус и винаги беше невероятно елегантно и изискано облечена."

Зоя Казасян: "Леа ме окаля, а аз гледах Еди като бебе. И какви са тези измислици, че първото ми дете не било от него?! Той много искаше и двете ни деца! И изобщо не е вярно, че съм носила дрехите на Леа след смъртта й, това са глупости!"

Крася Титянова, журналистка и кинопродуцент, майка на загиналата при мистериозни обстоятелства тв- говорителка Татяна Титянова: "Дъщеря ми заварила във Варна на калъп мъжа си и съпругата на Вили Казасян Светлозара."

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0418