Леа Иванова - Примата на суинга

  [BG]   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(233)
Начало
От тук, от там - новости и не чак толкова нови новости
Биография
Дискография
Филмография
Статии, интервюта, мемоари
Фото Галерия
Музика
Видео материали
ФОРУМ


Гласувайте за сайта! Връзки За контакти

Статии, интервюта, мемоари / Леа Иванова пишела вицове за себе си в “Стършел”

Леа Иванова пишела вицове за себе си в “Стършел”
19.05.06 21:39

Автор:Иван Георгиев
В-к “Уикенд”, бр.19 (131), 13.V.2006 г. (Само първата част на статията се отнася за Леа)

Животът на артистите минава на колела и този кръговрат ги забърква в какви ли не ситуации. Приятни, неловки, понякога абсурдни, често пъти смешни. “Уикенд” събра част от веселите преживелици на известни българи. В нашия разказ ще намерят място и опитите на родни звезди да разсмиват аудиторията с измислени случки от своето битие, от които прозира чувството за самоирония.

 

 

 

Всепризната царица на вицовете е Леа Иванова. Паметни за старата софийска бохема са поредицата й концерти в зала “Универсиада” през 1967 г., когато певицата е загубила глас от вълнение. Тя е отново на родна сцена след дълги години гурбет. За да “спаси положението”, Леа не отказва изявата, а излиза и общува с публиката. Никой не й се сърди за неразположението. Онези, които държат да я чуят, идват на следващите концерти, когато вече е възвърнала форма. Един от вицовете, които примата редовно разказва, е за българските туристи и египетската мумия. Последната се размърдала, когато разбрала, че са дошли посетители от България. “Имах една съученичка, Леа Иванова – още ли пее?”, полюбопитствала хилядолетната останка.

В последните години от живота си изпълнената с чувство за хумор Леа дори сътрудничи на вестник “Стършел”. Един от публикуваните й вицове е за крадеца, самата нея и Еди Казасян. Апашът позвънил любезно на входната врата, но щом домакинът отворил, веднага свалил картите. “Бижутата или живота!”, изкрещял криминалният тип на арменеца Еди. “Съкровище, тръгвай, тебе търсят”, обърнал се Казасян към съпругата си.

Вицове за възрастта си напоследък разказва и Лили Иванова. Изпълнителката на “Ти сън ли си” усети, че това е най-сигурният начин да запуши устата на онези, които се опитват да я засегнат на тема ЕГН. При едно от последните си участия в пиано-барове Лили се обяви за съученичка на Ленин.

Някакво цигане надникнало в колата й, докато светофарът пред Софийския университет светне зелено.

-         Я, ти си Лили Иванова! Много си хубава. На колко си години? – попитало спонтанно ромчето.

-         На 150!

-         Кажи де, кажи!

-         Съученичка съм на Ленин, така че изчисли сама – отговорила Лили. Но й станало ясно, че името на вожда на революцията няма да извика асоциации у събеседника. Затова продължила с контравъпрос – Ти колко ми даваш?

-         Ами, като те гледам, най-много да изглеждаш на 80 – признало цигането и хукнало.

“Всичко друго очаквах, но не и това”, разказва през смях Лили. Тази сряда тя представи в столичния ресторант “Рио” най-новия си видеоклип “Без правила”.

С тънка самоирония печели симпатиите на публиката и Боян Иванов. Редовният му номер е да разкаже, че с песента, която ще се представи след малко, вече е участвал в конкурс. И за негова приятна изненада журито му присъдило първа награда. След нарочно предизвикана пауза Боян уточнява – първа награда за най-красиво тяло. След което хвърля радостен поглед към телосложението си.

Преди да развесели публиката, Михаил Йончев я държи в напрежение, обяснявайки между песните измислен случай за свой триумфален концерт в провинцията. Ръкопляскали му много, но особено превъзбудена била агитка от десетина души, която започнала да скандира: “Остани в Русе! Остани си в Русе!”

“Ето, и аз имам фенклуб, трябва да им се обадя след концерта”, рекъл си веселякът Мишо. Вицът завършва с неприятната за него констатация, че “феновете” се оказали... екскурзианти от столицата. Тяхното предпочитание било певецът да е далеч от очите им.

Гафовете са също част от играта, наречена шоубизнес. Особено податливи за издънки са концертите на пълен плейбек. През 1995 г. по финансови причини дори “Златният Орфей” минава на 100% студиен запис, при което участниците само си отварят устата. В една от рециталните вечери участва рокпевецът Христо Петров. Когато той излиза на сцената, изведнъж гръмва плейбек с гласа на... Елвира Георгиева. Озвучителска грешка или нарочно стъкмен номер? – Ицо Петров изяснява по-късно. Иначе, докато е пред публиката, и той се смее заедно със зрителите.

Един от най-големите гафове на гранддамата Богдана Карадочева се случва по време на възпоменателен концерт за колегата й Стефан Воронов. Цялата гилдия изпълнители от 60-те и 70-те години се изрежда в Зала 1 на НДК, за да почете паметта на загиналия при автомобилна катастрофа русокос певец. На първия ред бърше сълзите си вдовицата му, актрисата Маргарита Пехливанова. До нея е синът им, актьорът Александър Воронов. Верна на себе си, Богдана излиза, изпаднала както винаги в сценична треска. Още повече е развълнувана от повода, защото Стефан Воронов е един от най-близките й приятели сред колегите. Двамата са едни от най-големите ценители и проводници на френската песен у нас. “Аз много обичам...”, понечва да каже нещо в памет на колегата си Богдана. Но вместо “Стефан Воронов” изрича “Стефан Димитров”. Разбира се, това предизвиква смях в залата. Той обаче идва тъкмо навреме, защото хубавият концерт тече с настроението, подобаващо на панихида. Съпругата на Воронов не само, че не се разсърдва на Богдана, но двете и до днес се веселят, припомняйки си гафа.

Хонорарен гаф предизвиква семеен скандал в дома на актьора Никола Анастасов. Актьорът остава без заплащане след участие в концерт, финансиран от кредитен милионер в първите години на промените у нас. Деликатен човек, с друго възпитание, царят на шопския хумор, премълчава, че остава единствен от участниците, забравен от счетоводителя. На връщане обаче Кольо пътува в колата на башмайстора, Чичко Паричко. “Ти взе ли пари?”, сякаш предусетил, го пита организаторът. “Хък-мък”, Кольо си признава. Тогава паралията засрамен почва да вади банкноти от всички възможни джобове. Почти извинявайки се, му напъхва долари и марки, които никой в момента не преброява. Кольо – от срам, организаторът – от неудобство, че е пропуснал да заплати на уважавания актьор. Истинската драма обаче се разгръща в дома на Анастасов. Съпругата му, естрадната певица от 60-те години Мария Косева, изпада в шок, когато Никола почва на свой ред да изсипва банкнотите. Сумата превишава в десетки пъти обичайния за онези години актьорски хонорар. “Кольо, ти си откраднал тия пари! Ти си обрал някоя банка! Всичко си признай пред мен и трябва да решим как да ги върнем”, не отстъпва съпругата, чийто морал не позволява в дома й да влязат крадени пари. След като разбира всичко, и тя повдига рамене какви времена са настанали. 

С усмивка естрадната певица Маргарита Горанова си спомня за скандал между двама влюбени, които тя неволно предизвиква. По сценарий, докато изпълнявала песента “Двама”, кавър на нашумелия през 80-те холандски дует “Мейууд”, Марги всеки път хвърляла по-специален поглед върху младеж от публиката. След първите флуиди директно слизала в залата, за да го покани на танц. При един от многото случаи на изпълнение на тази песен, младежът бил придърпан да слезе обратно. Това било реакцията на ревнивото гадже, за което певицата и не подозирала. Горанова не само че останала без кавалер, но и концертът й по-нататак бил съпътстван от разправии между момчето и момичето. Темата е ясна: какво има между младежа и певицата. След края на спектакъла тя категорично отказала да даде автограф на фена си, за да не му развали съвсем връзката.

“Инциденти” с особената реакция на зрителите понякога поставят на изпитание изпълнителите. Един от потърпевшите е Васил Петров по време на концерт в зала “Универсиада”. Родният Синатра се представя със суингов репертоар предимно на английски. Евъргрийнът “Ню Йорк”, “Ню Йорк” е част от програмата му. Когато Васил обявява, че ще изпее песен и за Чикаго, бабичка се провиква възмутено от първите редове: “Абе, момче, ти песен за София нямаш ли, ами все за американски градове ще ми пееш!” Репликата стига до ушите на певеца, но какво друго му остава, освен да се усмихне.

 

 

 

Снимки: от архива на Оля

Никола Анастасов:  След изненадващо добре платено участие в провинцията, финансирано от кредитен милионер, съпругата на Никола Анастасов, го заподозряла, че е обрал банка.

 

 

 

Боян Иванов е прочут не само като кулинар, но и с чувството си за самоирония.

 

 

 

Певицата Маргарита Горанова скарала двама свои зрители на концерт.

 

 

 

Елвира Георгиева - без да е виновна, певицата направила номер на колегата си Христо Петров. На плейбечен концерт вместо неговия запис от уредбата гръмва нейна песен.

 

 

 

Ако има място: снимка на Васил Петров

Бабичка, навярно червена, се провикнала на Васил Петров: “Абе, момче, ти песни за София нямаш ли, ами все за американски градове ми пееш!”

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1122