Леа Иванова - Примата на суинга

  [BG]   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(233)
Начало
От тук, от там - новости и не чак толкова нови новости
Биография
Дискография
Филмография
Статии, интервюта, мемоари
Фото Галерия
Музика
Видео материали
ФОРУМ


Гласувайте за сайта! Връзки За контакти

Статии, интервюта, мемоари / Стоянка Мутафова: Леа Можеше да има всеки мъж, но тя не беше Флиртаджийка!

Стоянка Мутафова: Леа Можеше да има всеки мъж, но тя не беше Флиртаджийка!
02.03.06 15:50

Автор:Неда Данева
Статия от в-к "Шоу", 13 август 2005г.

Можете да изтеглите оригиналната статия сканирана от тук:
http://www.savefile.com/files/1144591

Тук следва преписа на статията:

Днес легендата на българския суинг -Леа Иванова, щеше да бъде на 82 години. Но тя ни напусна още през 1986г. Тогава невероятния й дух не можа да пребори болестта.
Защото Леа е "умирала" още няколко пъти - в лагера кеай Ножарево, Ловешко, при поредната забрана да пее, която й докарва инфаркт на 33-годишна възраст...
А съвсем "наистина" е щяла да се пресели в отвъдното по време на една лятна почивка в курортното градче Порторош, Югославия. Певицата много обичала риба. Компанията вечеряла в крайбрежен ресторант и по едно време Леа почнала да кащля свирепо и да се дави. В гърлото й била заседнала дълга рибена кост. Съпругът й Еди Казасян веднага я завел в болницата. Лекарят, който извадил костта, й казал, че според поверието трябва да сложи тази кост под възглавницата си и да преспи с нея. Първата дама на родния джаз я завила в салфетка и послушно я пъхнала под възглавницата си. Не щеш ли, през нощта костта се забила в задните й части! Леа се разпищяла, а на сутринта вече се кикотела: "Голям майтап!"
"Упаднъчната" звезда обичала да разказва невероятни случки и често ги доукрасявала с измислени подробности. Казано другояче, обичала да послъгва, но го правела така артистично, че всички около нея се превивали от смях.
Не по-малко шеметната "наборка" на Леа - Стоянка Мутафова, я определя като "прекрасна лъжкиня" и прави можеби най-точния портрет на певицата. "Лъжите бяха нейните несбъднати мечти. Всекидневието не я задоволяваше. Градеше кули. Беше безстрашна във всичко. Ненаситна. Животът й беше очарование. Стоеше разголена пред нас, неподправена, без преструвки... Крайностите й бяха артистични. Нямаме официално запознаване. От мига, в който се видяхме, си казахме "Здрасти!" като познати от древни времена. От мен към нея и от нея към мен винаги "нещо" е вървяло. Когато основахме Сатиричния театър през 1957г., Леа пееше при нас с Енчо Багаров някаква сатирична песен. Мечтаеше да играе на сцената драматични роли. В последните си години ми казваше: "Трябва да изиграем нещо двете!" Силна жена. И много харесвана беше. Всяка на нейно място би въртяла мъжете, но тя - не! Потъваше в любовта. Беше достойна в любовта - даваше и искаше. Не беше флиртаджийка. Носеха се приказки за нея... А тя беше сериозна, кристално чиста в любовта...", доверява звездата на Сатирата.
В живота на изпълнителката на "Чико от Порто Рико" имало място само за един миж - и това бил 7 години по-младият Еди Казасян. По думите на техни познати от гилдията братът на Вили Тромбата имал голяма слабост към нежния пол и още в началото на брака започнал да кръшка. Това страшно наскърбявало Леа, но до грозни скандали никога не се е стигало.
По време на гастролите й в чужбина около смуглата нашенка с ослепителна усмивка се въртели все мъже от световния елит. Крале, принцове, милионери, бизнесмени, политици й засвидетелствали своя респект. Някои я ухажвали упорито, но така и не се домогнали до сърцето й, което било запазено за любимия съпруг. Заради всепоглъщащата любов към Еди Леа пропъдила такива звездни ухажори като Ив Монтан и Гойко Митич.
Авантюрата между българската Ела Фицджералд и "индианеца" с югославско тескере се разгоряла някъде към 1965 г. Тогава Митич бил некоронованият крал на гедерейската филмова студия "Дефа," която до края на 70-те бълваше "уестърн" след "уестърн." По онова време Леа пеела в известното берлинско вариете "Фридрихщад Палас" и обирала овациите на местната публика. Държавната телевизия на ГДР дори заснеела едночасов документален филм за вокалната фурия, озаглавен "Леа от Юг." При това изстрадалата по комунистическите концлагери артистка не била в първа младост. Вече на 42, тя изглеждала поне с две петилетки по-млада и излъчвала неустоим сексапил.
Една нощ компанията ба Гойко попаднала в прочутото вариете, където се изявявала нашенката. Всъщност той отишъл там чрез българския си колега и приятел Апостол Карамитев, стар приятел на Леа и Еди още от времето, когато се подвизавали в бирхалето на хотел "България." По това време Апостол участвал в смесена българо-гедеейска филмова продукция и случайно завързал поснанство с брата-славянин Гойко Митич. Когато пристигнал в Берлин, българският актьор си наумил непременно да зърне старата си дружка в новото й вариететно амплоа. Решил да вземе със себе си и сръбския си колега.
Близки на джазкралицата си спомнят, че Гойко останал поразен от Леа още в първия миг, в който я видял. След изпълнението Апостол го завел зад кулисите и го запознал с изкусителната ни сънародничка. после ходили да вечерят заедно. Няколко дни по-късно "индианецът" пак цъфнал в заведението. Този път бил сам. Подарил на Леа огромна кошница кървавочервени рози и я поканил да дойде на снимките на "Синовете на Веилката мечка." Историята се повторила още 6 пъти. Всеки път сръбският актьор сядал на най-близката до сцената маса и прекарвал часове без да откъсва поглед от певицата. Не си поръчвал даже алкохол въпреки любовта си към чашката.
Години след това, когато Митич вече бил световна знаменитост, Леа Иванова признала пред свои колежки от естрадата: "Можех да имам този мъж, но нали съм си загубена..."
Какво точно е имала предвид с тази реплика остава тайна, която изпълнителката на "ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ" отнесе в гроба.

Лили я мразела люто

Примата на родната естрада ненавиждала до дън-душа по-възрастната евица. Но не защото завиждала на славата й. Истинската причина била, че се изживявала като интимна съперница на Леа Иванова.
В края на 60-те Лили хлътнала по Еди Казасян и почнала да го преследва като палестински терорист. Всеки ден го бомбардирала с любовни послания. В тях се кълняла, че любовта й към спътника на Леа била "чиста като Рилските езера." В един момент обаче търпението й да чака Арменеца да се върне от поредното турне в странство се изчерпало и тя решила да го разлюби.

Симеон бил фен на родната лейди Суинг

Още докато се водел "монарх в изгнание" Симеон посетил шоуто на Леа и Еди в Хайделберг. От персонала на вариетето разказват, че Кобургготът се забавлявал невероятно и викал на "бис" талантливите българи. После ги поканил на масата си. А след няколко дни проводил по куриер и покана за обяд в суперизискан ресторант.
Вярна на навиците си, голямата певица се явила в заведението, гушнала своя любимец - кафявия пудел Рики, подарен й от румънската министърка на културата.
Симеон вече очаквал гостите си. Още с влизането на Леа в салона той станал, галантно й целунал ръка и я настанил на масата. После се погрижил да й бъдат сервирани само най-големите специалитети на ресторанта. Допълнителен шик в обстановката внесли и трите бутилки изстудено френско шампанско "Мюет е Шардон" по 200 франка всяка.
На масата се завързал непринуден и приятелски разговор. Еди Казасян си спомня, че царят казал: "Много се карате българите тук, а при мен има хора от цялата страна, даже и комунисти!" После признал, че от дете си мечтаел да стане тромбонист: "Много ми харесва да лапам и вадя онова нещо на инструмента." доверило величеството на смаяните музиканти.

Съветите на Леа към нейните колежки

1. Никога не се появявайте пред български или чужди мениджъри бедно облечени.
2. Взимайте на заем дрехи, перуки и грим, но излизайте на сцената възможно най-пощно и богато облечени.
3. Когато седите с менуджърите си на маса в заведение, ако те поръчат един път, вие си поручайте три пъти.
4. Направете всичко възможно, за да си помислят, че сте богати, че имате коли и пари. Тогава хонорарите са тройно по-големи от тези на бедните певци, продадени за жълти стотинки от нашата Концертна дирекция.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1409