Леа Иванова - Примата на суинга

  [BG]   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(233)
Начало
От тук, от там - новости и не чак толкова нови новости
Биография
Дискография
Филмография
Статии, интервюта, мемоари
Фото Галерия
Музика
Видео материали
ФОРУМ


Гласувайте за сайта! Връзки За контакти

Статии, интервюта, мемоари / Леа в алеятя на (джаз) славата

Леа в алеятя на (джаз) славата
07.03.06 17:47

Автор:Различни
Информацията е стара

Джазфестивалът в Банско бе открит с шествие

Банско, 8 август /БТА/
За първи път джазфестивалът в Банско беше открит с шествие. То беше водено от 20-членния германски IKS бенд и от българския Александров рагтайм бенд. Шествието мина през централната пешеходна улица на Банско, но малцина се присъединиха към него. Насядалите по кафенетата граждани аплодираха музикантите от местата си.

С откриването на бюст-паметника на Людмил Георгиев (1930-2003) в центъра на Банско беше поставено началото на Джазалея на славата. Идеята е на главния организатор на фестивала Емил Илиев, според когото "именно в Банско трябва се увековечат всички големи имена в джаза". Илиев каза, че следващите имена в алеята ще бъдат определени след допитване до джазобществото в България. Засега се обсъждат имената на Леа Иванова и Йордан Рупчев.

Людмил Георгиев беше определен от колегите и приятелите си като "един от най-свободните и най-големите джазмени в България". Паметникът на Людмил Георгиев е по проект на живеещия в Австрия скулптор Добромир Иван.

Според сина на Людмил Георгиев - Емил, за проекта на паметника не е искано одобрението на никого от семейството. "На нас ни харесва идеята за паметник, но никой няма да познае, че това е Людмил Георгиев, ако не прочете надписите", каза Емил Георгиев.
http://www.bta.bg/cgi-bin/site.1/freenews/bulgariaes_news.pl?sepfilename=337685474&predmes=08&predgod=2004

 

Първата звездна джазпеторка изгря на Стената на славата


Художникът Тодор Узунов даде ход на проекта си за популяризиране на родните джазмузиканти снощи в столичния клуб "Бекстейдж"
17.02.2006
Няма първи, няма последни. Имам своя собствена логика, така че вярвайте ми" - така художникът Тодор Узунов представи първата от общо трите части от авторския проект "Стената на славата"
(TCstudio-bg.com), посветен на най-известните родни джазмени.

И това, че джазът у нас е на почит, показаха събралите се немалко негови фенове снощи в денсклуб "Бекстейдж" на столичния булевард "В. Левски". Това видимо се хареса на Узунов, според когото броят на присъстващите всъщност е "барометър до колко сме българи". (Вж. фоторепортаж).

На по питие и с усмивка млади и стари се поклащаха в ритъма на изпълняваните от първата звездна джазпеторка пиеси.

Антони Дончев - пиано, Христо Йоцов (който днес е рожденик) - ударни, Венци Благоев - тромпет, Димитър Шанов - бас и Петър Момчев - саксофон, са лицата, които Узунов избра да открият "Стената на славата".

Идеята на проекта всъщност е "чрез средствата на художествения плакат да се отдаде дължимото на съвременния джаз", като съкровеното желание на художника е да направи така, че образите на музикантите да останат трайно в паметта на поколенията.

"Опитах се да си спомня Леа Иванова (позната с песни като "ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ", "Чико от Порто Рико" и "Шушу-Мушу", чийто кавър, изпълнен от Мариус Куркински, дълго време беше хит  - бел.ред.) и не успях. Ето това искам да променя", сподели Узунов със събралите се в "Бекстейдж", сред които бяха и ученици на първите участници в "Стената на славата".

Художникът се разграничи от Famous алеята на славата (където със свои звезди са вече Валя Балканска, Ибряма и Стоичков) и каза, че проектът му е по-скоро като алтернатива за българския джаз.

Ралица Михаилова 
 
http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=846965

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1621